Monday, February 3, 2014

Mariliis sai 2!

Imestan, et pole nii kaua midagi kirjutanud. Sellel võib olla mitu põhjust. Üks on see, et  praegune elu ei inspireeri eriti. Mitte et see igav või tühi oleks, vaid ta on nii ühetaoline. Nädal kui mõtteline tervik kattub enamasti eelneva või järgnevaga.
Siiski, siiski - meie väike Mari sai 1. veebruaril 2aastaseks.
Katsun siin nüüd portreteerida väikest tegelast praeguse seisuga. On ju üldiselt teada, et väikelaps areneb tormiliselt.
Mari on  Annaliisa (3 aastat 10 kuud) noorem õde, kes oma positsiooni perekonnas kasutab osavalt ära. Nimelt on ta mõistnud, et nooremal on peaaegu alati õigus, ja ta solvub hingepõhjani, kui alati nii see pole. Igal juhul hammustamine ja näpistamine nii, et jäljed järel,  pole lubatud. Juustest rabamine on justkui viimasel ajal vähenenud.
Jonnimise klassika on ka käpas: kui ei saa, mida tahab, siis viskab käntsti selili.
No mis ma nüüd siis ainult halvast...
Mari sööb hästi, on heas isus ja konditsioonis. Vähe on asju, mille ta ära põlgab. Söömine on tema jaoks nii tähtis, et ta oli ainuke lastest, kes sünnipäevalauas istus ja korralikult sõi.
2aastane Mari ei räägi veel palju, aga kommunikatsioon täiesti toimib. Lühilausetest on kasutusel ei tee, ei saa, ei taha.
Aktiivses sõnavaras on paarkümmend sõna. Mõned on nii armsalt naljakad, nagu näiteks non, mis tähendab mul on. Kasutatakse siis, kui pakud näiteks juurde putru või piima. Viimane on Mari keeles mim,  pell või peel tähendab veel. Mõned ebatsensuursed sõnad on ka, kuigi need tähendavad antud kontekstis  midagi muud. Kui Maril olid tuulerõuged, siis vaatas ta oma roheliseks täpitatud keha ja näitas punni peale munn. Minu puhul vaatab ta ikka, et mul tussid jalas oleks.
Rääkides lemmikharrastustest, siis käib meil lõputu kohvijoomine (nagu Madis Kõivu näidendis). Ma ei tohi mitte üks teps viilida, pean kõik mängud kaasa tegema. Õige kah, kuidas sa üksi ikka kohvitad.
Teine lõputu tegevus on CD kuulamine. Lastelaulud, eriline lemmik on "Rongisõit", eriti dramaatiline  koht oi, oi, oi, ai, ai, ai, mis siis sellest rongist sai. Oleme püüdnud seda sõltuvust natuke ohjata, aga ei ole kerge. Ise ta vahetab plaate, valik 4 hulgast.
Potil käimine. Triin otsustas erinevalt vanemast tütrest potiga mitte ahistada, oodata ära, millal ise vajadus tekib. Ja see juhtus üleöö umbes paar nädalat enne sünnipäeva. Nüüd käib see asi nagu kellavärk.
Nii me kasvame ja areneme. Minu lapsehoidja oskused koos Mariga.

 Magus lõunauni.

 Õed koos emaga.

 Värskelt kahene.

Jõulud 2013

6 comments:

  1. Annaliisast tuleb kirjutis tema sünnipäeval, 15 aprillil.

    ReplyDelete
  2. Õnnesoovid!

    Väga tubli tüdruk, kui kaheselt potilkäigu selgeks sai. ma täpselt ei mäleta, kui vanalt meie R. selle asja korda sai, aga hiljem. Siis läks veel mõni aeg, kui paksu asja potti ei tehtud, vaid mindi omaette nurka seistes punnitama. kui tulid teda selle juures segama ja potile meelitama, siis ütles "mine ära, ei ole valmis!" Siiski ühel ilusal päeval sai ta ka istuli poti peal punnitamise selgeks.

    Sina oled ka tubli, et kirjutasid! Sai ometi piigade pilte üle hulga aja näha :D

    ReplyDelete
  3. väga tore kirjutis (ainult veidi lühike :P)
    See-eest kompenseerivad pildid ülejäänut. Piigade vanusevahe on väike ja muidugi noorem kehtestab ennast. Lapsed on ju nii vahetud ja diplomaatiat ei tunne. Kirjuta ikka veel. Lapselastest ja Pärnu elust üldse. Kohanemisest ja muust.

    ReplyDelete
  4. Ühinen Emmeliina palvega kirjutamise suhtes.
    Õnne kõigile asjaosalistele sünnipäeva puhul!

    ReplyDelete
  5. Armsad tüdrukud ja neil on vedanud, et elavad nüüd vanaemaga ühes linnas.
    Küll need sõnad ka tulevad. Meie 3 aastaste hulgas on palju selliseid, kes kõiki tähti veel ei ütle ja vahel on ikka päris raske, et mitte naerma pahvatada. Näiteks hiljuti alles üks tüdruk hüüdis üle toa:"Turadi sutaputsid. Ei lähe jalda ja todu ludu."
    Jää siis veel normaalseks. :D

    ReplyDelete
  6. Väga armsad tüdrukud! Ja tore kuulda Su elust üle pika aja. Iga kord kui Pärnus käime tuled mulle nüüd ikka meelde. Isegi Su maja olen omas mõttes välja peilinud (ei tea muidugi, kas Sa ikka just selles elad). :D

    ReplyDelete